Ξεκινά η ηλεκτρονική διασύνδεση 100 νοσοκομείων

Ξεκινά η ηλεκτρονική διασύνδεση 100 νοσοκομείων

Η ηλεκτρονική υγεία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι δύο σοβαρά εργαλεία που το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, ώστε το σύστημα να γίνει πιο αποδοτικό ακόμη και στην πολύ δύσκολη κατάσταση που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί επιβάλλουν.

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος, σε ομιλία του στην εκδήλωση για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία, νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, για το ποιος δικαιούται και πρέπει να έχει πρόσβαση στο φάκελο ασθενείας του πολίτη, υπό ποιες προϋποθέσεις, με ποια κριτήρια, με ποιους κανόνες διασφάλισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και υπό ποιες συνθήκες.

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε χαρακτηριστικά: “Θεωρώ πως η ηλεκτρονική υγεία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι δύο σοβαρά εργαλεία που το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Η κοινωνική πίεση ενισχύει αυτή την ανάγκη και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σαφώς την επιβάλλουν. Όμως πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να περιορίσουμε τις πιθανότητες αστοχίας. Δυστυχώς πλέον δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια”.
Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανέφερε ότι στο χώρο της Υγείας έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή προωθούνται τα παρακάτω έργα :

Με τη βοήθεια του χρηματοδοτικού προγράμματος eGovNow από τις αρχές του 2017 θα περάσουμε στην αυτόματη διασύνδεση των νοσοκομείων και ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να διασυνδέσουμε περί τα 100 Νοσοκομεία με το κεντρικό σύστημα. Φιλόδοξο και με πολλές εναντιώσεις αλλά εμείς θα τα καταφέρουμε ακόμα και εάν υπάρξουν καθυστερήσεις διαδικαστικές και οργανωτικές που πιστέψτε με δεν οφείλονται στο Υπουργείο Υγείας.

Ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό του Άτλαντα Υγείας- ένα έργο πνοής- και έχουμε περάσει στην εφαρμογή του. Ο Άτλαντας Υγείας λειτουργεί (www.healthaltas.gov.gr) . Ένα έργο το οποίο αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται από μόνιμη ομάδα εργασίας του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου με μηδενικό κόστος και διασυνδεόμενο με κάθε πληροφοριακό σύστημα Υγείας. Η εφαρμογή είναι responsive και παίζει και από κινητά και ταμπλέτες, ενώ γεμίζει συνεχώς με νέους δείκτες επιδημιολογικούς, λειτουργικούς, οικονομικούς και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείες σε επίπεδο στελέχωσης, οργάνωσης, λειτουργίας αλλά και υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να το τονίσω. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα βάζοντας τον κωδικό της εξέτασης του να ξέρει πότε και σε ποιο κοντινό δημόσιο σημείο φροντίδας μπορεί να αποταθεί για να εκτελέσει δωρεάν τις εξετάσεις του.

Με πολύ κόπο και προσπάθεια αλλά με ελάχιστο κόστος, την προηγούμενη εβδομάδα «βγάλαμε στον αέρα» το eRDV μια υπηρεσία η οποία επιτρέπει στον πολίτη να κλείνει από το internet τα ραντεβού του σε ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας. Μέχρι σήμερα κάποιοι φρόντισαν με συμβάσεις της τάξης του 1 ευρώ ανά κλήση ο πολίτης να κλείνει τα ραντεβού του. Εμείς δίνουμε αυτή τη δυνατότητα στον πολίτη εντελώς δωρεάν. Η εφαρμογή διαθέτει και μηχανισμό για τη διασύνδεση και των γιατρών αλλά και των Νοσοκομείων για τη δήλωση της διαθεσιμότητάς τους οπότε σε μερικούς μήνες ο Πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τα ραντεβού του δωρεάν και οπουδήποτε.

Εδώ και 2 μήνες έχουμε ξεκινήσει στα Ζαρουχλέικα Αχαίας την πιλοτική χρήση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας της Πρωτοβάθμιας (ΠΦΥ). Ο πολίτης αποκτά για πρώτη φορά μια υπηρεσία στην οποία θα μπορεί να βλέπει τις εξετάσεις του τα αποτελέσματά τους, το ιστορικό του και να διατηρεί το ιατρικό του αρχείο.

Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ετοιμάζουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Συγκατάθεσης Ασθενούς και μέσα στο 2017 θα μπορούμε να μιλάμε για μια σοβαρή γκάμα υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας που για πρώτη φορά θα έχει τη δυνατότητα ο πολίτης να χρησιμοποιεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του.

Ενισχύουμε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση με το φάκελο ασθενούς αλλά δίνουμε και στο γιατρό τη δυνατότητα να αποκτήσει υπηρεσίες συμβουλευτικές με ενδείξεις, αντενδείξεις, SPC φίλτρα, σωστά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης και αυτό θα ολοκληρωθεί άμεσα και πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ενισχύουμε το έργο των γιατρών με τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης για την εκτέλεση των παραπεμπτικών τους αλλά και για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των ασθενών τους που έχουν μπει σε κάποιο Θεραπευτικό Πρωτόκολλο.

Εξίσου σημαντικό έργο το οποίο ανατέθηκε πάλι στην ΗΔΙΚΑ και βρίσκεται στη διαδικασία πρόσκλησης για την κατάθεση τεχνικού δελτίου είναι το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας». Ένα έργο το οποίο αφορά στην υποστήριξη του νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας που το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αναπτύξει. Ήδη όπως σας προείπα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία η πρώτη εφαρμογή Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.