Υπ. Υγείας: Ένταξη των ιατρείων της Εύβοιας στην άγονη «περιοχή»

Υπ. Υγείας: Ένταξη των ιατρείων της Εύβοιας στην άγονη «περιοχή»

Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία 9 περιφερειακά ιατρεία (7 που υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και 2 στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου) θα ενταχθούν σε καθεστώς «άγονης περιοχής» προκειμένου οι γιατροί να λαμβάνουν τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη διάρκεια περιοδείας του στην Εύβοια.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καλυφθούν οι κενές θέσεις και θα αναβαθμιστεί η υγειονομική φροντίδα των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, σημείωσε ο υπουργός.

Επιπλέον το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας θα προμηθευτεί νέο σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα γίνει ψηφιοποίηση του ακτινολογικού μηχανήματος στο Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι. Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι στην προσεχή δέσμη προσλήψεων 400 μονίμων γιατρών ΕΣΥ για Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ, θα δοθεί προτεραιότητα στις επείγουσες ανάγκες που έχουν οι δομές ΠΦΥ της περιοχής σε κρίσιμες ειδικότητες (πχ καρδιολόγος για το ΚΥ Ιστιαίας ).

Ο υπουργός Υγείας, συνοδευόταν από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, αρμόδιου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) Σταμάτη Βαρδαρό και το διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Νέστωρα Αντωνίου.

Η περιοδεία στις μονάδες υγείας περιοχής ξεκίνησε με επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί με πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στη Γ’ Ζώνη εφημερίας, έτσι ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται πλήρως όλες οι πραγματοποιούμενες εφημερίες. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και στο Περιφερειακό Ιατρείο Κηρίνθου, στο οποίο έχει διατεθεί και λειτουργεί κινητή μονάδα προληπτική ιατρικής.

Όσον αφορά τις διακομιδές, ο τομέας του ΕΚΑΒ, που συστεγάζεται με το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, γίνονται προσπάθειες να τεθεί και δεύτερο ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια, ειδικά τους θερινούς μήνες που η κίνηση στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ αυξημένη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, με εκπροσώπους της ΕΝΕ, μέλη της διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων και της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, οι διοικητές των νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ψαχνών.

Το 2018 το νοσ. Χαλκίδας

Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας. Ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2018 και δεσμεύτηκε ότι η Διοίκηση, η 5η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας θα μεριμνήσουν έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του έργου, να υπάρχει νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου που να ανταποκρίνεται σε μία τόσο σύγχρονη κτηριακή υποδομή του ΕΣΥ. Επιπλέον θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με στόχο να αντιμετωπίζονται άμεσα και να μην χρειάζονται διακομιδή τα περιστατικά που χρήζουν στεφανιογραφίας ή και αγγειοπλαστικής (περίπου 1.000 το χρόνο).

Το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη με αντικείμενο τη διεύρυνση της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και της 5ης ΥΠΕ με την αιρετή Περιφέρεια. Ανακοινώθηκε επίσημα από τον Υπουργό Υγείας η ένταξη έργων αναβάθμισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία και τα ΚΥ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ύψους 2 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την ποιότητα και την αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή.