Υπ. Υγείας: Έρχεται νέο σχέδιο για την υγεία στα νησιά!

Υπ. Υγείας: Έρχεται νέο σχέδιο για την υγεία στα νησιά!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία στα νησιά παρουσίασε ο Πολάκης από τη Νάξο κατά τη διάρκεια εγκαινίων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου.

Ο κ. Παύλος Πολάκης παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νησιά “το ομορφότερο αρχιπέλαγος του κόσμου” όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζονται είναι “3-4 καλά δευτεροβάθμια νοσοκομεία, 6-7 καλά επαρχιακά νοσοκομεία που να διαθέτουν όλες τις βασικές ειδικότητες και κάθε νησί να έχει τουλάχιστον ένα γιατρό σε Πολυδύναμο ή Περιφερειακό Ιατρείο”.

“Χρειαζόμαστε επίσης ένα καλό σύστημα μεταφοράς. Αυτό είναι το σχέδιο” τόνισε και πρόσθεσε:

“Τα τέσσερα τέτοια μεγάλα νοσοκομεία είναι της Ρόδου, Σύρου, Μυτιλήνης και Χίου. Τα επαρχιακά είναι της Κω, Λέρου, Καλύμνου, Νάξου, Λήμνου και Σάμου. Τα πρώτα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μπορούν να προσφέρουν την κάλυψη του 80-90% των περιστατικών”.

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε επίσης και στη χρηματοδότηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που δεν υπήρχε στα νοσοκομεία φέρνοντας ως παράδειγμα το μαγνητικό τομογράφο που πρόσφατα λειτούργησε στη Σύρο, προαναγγέλλοντας και για το νοσοκομείο Νάξου, την προμήθεια με αξονικό τομογράφο.

Επίσης σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση όλων όλων των ακτινολογικών μηχανημάτων, η αντικατάσταση εξοπλισμού πληροφορικής και η προσπάθεια να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα τηλεϊατρικής.

“Για όλα υπάρχει πρόγραμμα. Ξέρουμε τι σημαίνει δημόσια υγεία και τις ανάγκες που έχει και γι αυτό κάνουμε σχεδιασμένη παρέμβαση” είπε.

Διακομιδές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βάση ΕΚΑΒ που πρόσφατα λειτούργησε στη Σύρο και όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα έχουν διακομισθεί 197 άτομα. “Το σχέδιο, εκτός από τη λειτουργία της βάσης ΕΚΑΒ στη Σύρο, είναι να ενισχυθεί η βάση ΕΚΑΒ της Ρόδου και να φτιαχτεί μια τρίτη βάση στη Μυτιλήνη, που θα εξυπηρετεί το βόρειο Αιγαίο. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και τρεις βάσεις πλωτών διακομιδών στα νησιά Ρόδος, Λέρος και Νάξος” σημείωσε.

Νοσοκομείο Σαντορίνης

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε επίσης και στο νοσοκομείο της Σαντορίνης . “Τα ντουβάρια δεν δουλεύουν από μόνα τους… Αυτό που κινεί την ιστορία είναι η αξία που δίνει ο άνθρωπος. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, χτίστηκε, εξοπλίστηκε και έμεινε κλειστό. Εμείς διορίσαμε 130 ανθρώπους και το νοσοκομείο λειτουργεί. Έχουν γίνει 200 χειρουργεία και μόλις χθες τρεις τοκετοί. Λειτουργούν πλήρως τα εργαστήρια και η αιμοδοσία. Αυτή είναι η διαφορά… Άλλο να χτίζεις κι άλλο να το βάζεις μπροστά και να δουλεύει που θα σου κοστίζει κάθε χρόνο. Κι αυτή είναι η διαφορά του πριν με το μετά”.

Πηγή: naxostimes.gr