Υπ. Υγείας: Ετοιμάζεται Εθνικό Σχέδιο για τον HIV

Υπ. Υγείας: Ετοιμάζεται Εθνικό Σχέδιο για τον HIV

Oλοκληρώνεται από το υπουργείο υγείας η εκπόνηση ενός νέου καινούριου σχεδίου για τον ιό HIV. Όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σε συνάντηση εργασίας που οργάνωσε η Θετική Φωνή, τα νέα είναι καλά όσο αφορά την μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία πενταετία ο αριθμός των νέων διαγνώσεων για τον ιό HIV συνεχώς μειώνεται. Ειδικότερα, το 2016 διαγνώστηκαν 616 νέα περιστατικά, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν 254 νέες διαγνώσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ.Μπασκόζο προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι «η πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους για τη μέτρηση του ιικού φορτίου».

Στην τοποθέτηση του ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι “το Υπουργείο Υγείας μπορεί και οφείλει να πάρει μαθήματα και από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να κάνει συγκρίσεις με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, μια χώρα του νότου με ακριβώς τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, βρέθηκε με κορύφωση το 2000 σε πλήρη εκτροχιασμό του ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας. Εκείνη τη χρονιά είχε πάνω από 3.000 νέες διαγνώσεις. Η χώρα όμως κατάφερε έκτοτε με υποδειγματικό τρόπο μέχρι σήμερα, να ελέγξει τον επιπολασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών“.

Πάντως την τελευταία πενταετία ο αριθμός των νέων διαγνώσεων συνεχώς μειώνεται. Το 2016 διαγνώστηκαν 616 νέα περιστατικά, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν 254 νέες διαγνώσεις. Τα στοιχεία όμως αυτά σαφώς δε μας εφησυχάζουν. Οι προκλήσεις παραμένουν εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις.

Προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί επίσης η αξιοποίηση της θεραπείας ως πρόληψης βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών και πλέον και των ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών. Για το λόγο αυτό μέριμνά μας είναι να επιταχυνθεί η έναρξη θεραπείας όσων έχουν διαγνωστεί με τον ιό και δε λαμβάνουν ακόμη αγωγή.