Υποκατάστατα ζάχαρης: Τελικά παχαίνουν ή αδυνατίζουν; Έρευνα

Υποκατάστατα ζάχαρης: Τελικά παχαίνουν ή αδυνατίζουν; Έρευνα

Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αντ’ αυτού, μελέτες παρατήρησης που εξέτασαν την κατανάλωση τέτοιων γλυκαντικών με την πάροδο του χρόνου, δείχνουν ότι όσοι τα καταναλώνουν τακτικά (δηλαδή πίνουν ένα ή περισσότερα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για θέματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Στην σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal, επιστήμονες ανέλυσαν 37 επιμέρους μελέτες επάνω στα τεχνητά γλυκαντικά για να δουν αν ήταν αποτελεσματικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 400.000 άτομα για περίπου 10 χρόνια. Επτά από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, ένα είδος που θεωρείται ότι είναι η πρότυπη διαδικασία στην επιστημονική έρευνα.

“Νομίζω ότι απλά υποθέτει ο κόσμος ότι επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν μηδενικές θερμίδες, υπάρχει και μηδενική βλάβη από αυτά”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Meghan Azad, βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά.

Η νέα μελέτη προσθέτει στην αυξανόμενη επιστημονική έρευνα που υποδηλώνει ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν αποτελούν “μαγική λύση”. “Δυστυχώς, η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση γλυκαντικών ουσιών δεν είναι πραγματικά ισχυρή”, προσθέτει η Susan Swithers, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue, η οποία έχει επίσης ερευνήσει τα τεχνητά γλυκαντικά (αλλά δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη).

Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα τεχνητά γλυκαντικά πραγματικά προκαλούν βλάβη. Παρατηρητικές μελέτες που συνδέουν τα τεχνητά γλυκαντικά με προβλήματα υγείας δεν αποδεικνύουν ότι τα ίδια τα γλυκαντικά είναι υπεύθυνα. Άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν αυτήν τη σύνδεση. Για παράδειγμα, τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο τεχνητά γλυκαντικά πιθανώς καταναλώνουν και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία ή καρδιακά προβλήματα. Γι΄αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και μακροχρόνια μελέτη επάνω στο ζήτημα.

ΠΗΓΗ: http://time.com