Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 18 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, χθες και άμεσα ξεκινάει η υλοποίηση των δυο πρώτων.

Στόχος του νομοσχεδίου με τίτλο: «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια» είναι μέσα από αυτή την παρέμβαση να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών από εγκεφαλικά επεισόδια, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με βάση μελέτες από τους ειδικούς και μάλιστα σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να υλοποιούνται τουλάχιστον δύο από τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργούνται στα παρακάτω νοσοκομεία ΜΑΦ-ΑΕΕ, με έξι κλίνες η κάθε μια:

Πέντε ΜΑΦ-ΑΕΕ στο λεκανοπέδιο της Αθήνας,( Γ. Γεννήματα, Αττικό, Ευαγγελισμός, Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ και Αιγινήτειο)
Δύο στη Θεσσαλονίκη ( ΑΧΕΠΑ ,Γ. Παπαγεωργίου)
Από μία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο)
και στα γενικά νοσοκομεία στη Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα, Λαμία, Κοζάνη και Καλαμάτα.

«Επιδίωξη είναι η γεωγραφική κατανομή σε όλη την χώρα. Με βάση τα στοιχεία καταγράφονται στην Ελλάδα 57.000 εγκεφαλικά το χρόνο που σήμερα αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Εκτιμάται πως με το αρχικό δίκτυο μονάδων θα εξασφαλιστεί μικρότερη θνησιμότητα, λιγότερες αναπηρίες και μεγαλύτερη λειτουργικότητα για όσους επιβιώνουν. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα δώσει σημαντικά μετρήσιμα οφέλη:

Μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά κατά εκατόν 150 τον χρόνο.
Μείωση των ασθενών με αναπηρία, άρα των νοσηλευόμενων σε κέντρα αποκατάστασης, κατά περίπου 1.280 τον χρόνο.
Μείωση της νοσηλείας κατά τέσσερις ημέρες για κάθε ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προσλήψεις προσωπικού

Ο υπουργός Υγείας, για τη στελέχωση των νέων μονάδων προανήγγειλε προσλήψεις 1.500 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη στελέχωση των ΜΑΦ- ειδικευμένους γιατρούς και τον αναγκαίο εξοπλισμό.