Εναρξη του προγράμματος «Μητέρα και Παιδί» από τους Γιατρούς του Κόσμου

Εναρξη του προγράμματος «Μητέρα και Παιδί» από τους Γιατρούς του Κόσμου

Την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα και Παιδί» ανακοίνωσαν οι «Γιατροί του Κόσμου», το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης “MSD For Mothers”. Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα (Ιούνιος 2016 έως Μάρτιος 2018) που εστιάζει στην προστασία και τη φροντίδα των εγκύων και των βρεφών στην Ελλάδα, πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Κατά την διετή υλοποίησή του, το πρόγραμμα θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 έγκυες γυναίκες και νεογνά και η χρηματοδότησή του θα ανέλθεί σε 750.000 δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΓτΚ: «Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει όσες γυναίκες βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ανάγκη, δηλαδή στον ελληνικό πληθυσμό με καμία ή περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σε εθνοτικές ομάδες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές στην Ελλάδα και φυσικά σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αφορμή για τον ερχομό του προγράμματος «MSD for Mothers» στην Ελλάδα, είναι η κατάσταση που επικρατεί λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με μεγάλο μέρος των πληθυσμών αυτών να έχει εγκλωβιστεί μόνιμα στη χώρα μας.

Όσον αφορά τη μητρική και βρεφική υγεία, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν αύξηση του αριθμού των ελλιποβαρών νεογνών πάνω από 16% μεταξύ 2008 και 2011. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή το 2014 καταγράφηκαν στη χώρα μας 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%).

Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86,0%) και 13.194 (ποσοστό 14,0%). Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2014 σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% σε σχέση με το 2013 και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου) που ήταν το 2013″.

Επίσης το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» στοχεύει στην ενίσχυση της μητρικής και βρεφικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των υπαρχουσών δομών της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στην Ελλάδα (πολυκλινικές σε Αθήνα, Πέραμα, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά αλλά και κινητές μονάδες), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυξημένη «ελεύθερη» πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες και τα βρέφη.

Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις δραστηριότητες αυτές με την προσφορά δωρεάν πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό οικογενειακού προγραμματισμού για τους επαγγελματίες υγείας μέσω πλατφόρμας e-learning.