Διαβήτης κύησης: Όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Διαβήτης κύησης: Όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συνήθως στην αρχή της κύησης (24η εβδομάδα) και τελειώνει με την κύηση χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι προυπήρχε ή ότι θα συνεχίσει να υπάρχει.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα αίτια του διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, όμως υποψιάζονται ότι οι ορμόνες του πλακούντα εμποδίζουν την παραγωγή και τη χρήση ινσουλίνης. Χωρίς την τελευταία η γλυκόζη δεν μπορεί να φύγει από το αίμα και να μετατραπεί σε ενέργεια με αποτέλεσμα να προκαλείται υπεργλυκαιμία.

Στο έμβρυο η επιπλέον ποσότητα ενέργειας αποθηκεύεται ως λίπος και αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή του μωρού. Ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για να εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα, παιδική παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή τους να έχει προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2.

Ο τακτικός έλεγχος αποτελεί κλειδί στην επιτυχή διαχείριση του διαβήτη. Σε συννενόηση πάντα με το γιατρό σας θα πρέπει να ενημερώνεστε για τη συχνότητα των μετρήσεων και το εύρος τον τιμών που θα οριστεί.

Οι τιμές των μετρήσεων διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες (όπως η διατροφή, το άχγος, η φαρμακευτική αγωγή κτλ) και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελής τόσο για τη δική σας προστασία όσο και για του μωρού σας.