Καρκίνοι ουρογεννητικού συστήματος: Ανάγκη να υπάρξει Ομάδα εργασίας ασθενών

Καρκίνοι ουρογεννητικού συστήματος: Ανάγκη να υπάρξει Ομάδα εργασίας ασθενών

Επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος (Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης & Καρκίνος των Νεφρών) οργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του 2017 που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Η Ημερίδα, αποτελεί συνέχεια των δράσεων που ξεκίνησαν ήδη από τον Μάιο και Ιούνιο, μήνες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών αντίστοιχα, με τη συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ στις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές δράσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, οπότε η δράση θα εμπλουτιστεί με τον καρκίνο του προστάτη.

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει Οργάνωση Ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνου των νεφρών, αλλά και γενικά στην Ευρώπη και διεθνώς, οι οργανώσεις ασθενών αυτών των μορφών καρκίνου είναι ελάχιστες. Η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας ασθενών από όλη την Ελλάδα, μέσα από τους συλλόγους μέλη της ΕΛΛ.Ο.Κ. αλλά και άλλους ασθενείς που δεν είναι μέλη συλλόγων, θα βοηθήσει τους ασθενείς αυτούς να βρουν υποστήριξη μέσα στην ομάδα τους, να αποκτήσουν αντίληψη ότι αποτελούν «κοινότητα», ότι δεν είναι μόνοι και ότι μπορούν «να έχουν φωνή».

Η εκδήλωση απευθύνεται στα στελέχη της ΕΛΛΟΚ, ασθενείς με καρκίνο του ουρογεννητικού Συστήματος, ιατρούς και δημοσιογράφους και σκοπό έχει να αναδείξει όλες τις πτυχές σχετικά με τον καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωσή τους.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πέμπτος συνηθέστερος καρκίνος στον δυτικό κόσμο και η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος μετά τον καρκίνο του προστάτη. Με περισσότερους από 175.000 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη κάθε χρόνο, χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για τη μείωση των επιπτώσεων του στους ασθενείς.

Δυστυχώς οι καρκίνοι που πλήττουν το ουρογεννητικό σύστημα έχουν μικρή αναγνωρισιμότητα, παρόλο που ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η 4η αιτία εμφάνισης καρκίνου στη χώρα μας, σύμφωνα με δεδομένα του IARC-International Agency for Research in Cancer. Αντίστοιχα ο καρκίνος των νεφρών έχει μικρή συχνότητα εμφάνισης, αλλά παρά την πρόοδο στην αντιμετώπισή του, εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη θνησιμότητα. Σύμφωνα με δεδομένα του IARC το 2012, διαγνώσθηκαν στη χώρα μας 1.094 περιστατικά καρκίνου των νεφρών και απεβίωσαν 604.

Η ΕΛΛ.Ο.Κ. επιθυμεί να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού, των ασθενών και των οικείων τους για τους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αν και είναι μια κοινή μορφή καρκίνου, εν τούτοις δεν έχει τη προσοχή που απαιτεί, επηρεάζει δραματικά τη ζωή των χιλιάδων ασθενών στη χώρα μας και έχει επιπτώσεις και στο σύστημα υγείας. Ο καρκίνος των νεφρών είναι δυνητικά απειλητικός για τη ζωή των ασθενών.

Την επιστημονική υποστήριξη της ημερίδας, αλλά και όλων των πρωτοβουλιών που εντάσσονται στις δράσεις για τον Ουρογεννητικό Καρκίνο παρέχει στο Δ.Σ. της ΕΛΛ.Ο.Κ. Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν:

– Αν. Καθ. Αριστοτέλης Μπάμιας – Ε.Ε.ΟΓ.Ε.Κ. -Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου

– Ηρακλής Πούλιας -Ουρολόγος-Πρόεδρος-Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

– Θεοδ. Καλογερόπουλος-Χειρ/γός Ογκολόγος –Νοσ. Αγ. Σάββας

– Eκπρόσωπος ασθενών Ομάδας Ασθενών ΟΓ καρκίνου

– ΕΛΛ.Ο.Κ. – Kαίτη Αποστολίδου-Πρόεδρος