Στοιχεία σοκ: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια

Στοιχεία σοκ: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μέσα μια δεκαετία, από το 2005 έως το 2015, τα κρούσματα του καρκίνου σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 33%. Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση Jama Oncology, έδειξε, μάλιστα, ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές καρκίνου, με τις οποίες παλεύουν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά.

Η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η αύξηση του πληθυσμού της γης, καθώς και οι αλλαγές στα κρούσματα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου συνετέλεσαν ώστε το 2015 να σημειωθούν 17,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 8,7 εκατομμύρια θάνατοι – πάνω από το ένα τρίτο εκείνων του 2005, σύμφωνα με την έρευνα του Global Burden of Disease Cancer Collaboration.

Στη χώρα μας οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι αυτοί του μαστού και του προστάτη. Ακολουθούν ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο καρκίνος στην ουροδόχο κύστη. Οι πιο συχνοί παιδικοί καρκίνοι είναι κατά σειρά η λευχαιμία άλλα νεοπλάσματα, το μη-Χότζκιν λέμφωμα και οι καρκίνοι του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα – σύμφωνα με την ίδια έρευνα – είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του ήπατος και του προστάτη.

Όπως φάνηκε, κάθε άνδρας έχει πλέον μία στις τρεις πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα μία στις τέσσερις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Κριστίνα Φιτζμόρις, επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας / ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, στους άνδρες, ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του προστάτη με 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2015, αλλά τα περισσότερα θύματα τα έχει ο δεύτερος συχνότερος, αυτός του πνεύμονα (συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι της τραχείας και των βρόγχων), που ευθύνεται για τους θανάτους 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στις γυναίκες, ο πιο συχνός καρκίνος είναι αυτός του μαστού, που το 2015 προκάλεσε 2,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 523.000 θανάτους.

Πάντως οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε απόλυτους αριθμούς τα περιστατικά καρκίνου θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον, ασκώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας πολλών χωρών.