Εμβόλιο αντισωμάτων για την πρόληψη της ακμής;

Εμβόλιο αντισωμάτων για την πρόληψη της ακμής;

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου το οποίο όχι μόνο θα γιατρεύει την ακμή αλλά και θα προλαμβάνει την εμφάνισή της βρίσκονται ερευνητές του University of California στο Σαν Ντιέγκο. Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Investigative Dermatology», περιγράφουν τον τρόπο που ανακάλυψαν ώστε να μπλοκάρουν τα βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή. Συγκεκριμένα, βρήκαν τρόπο να σταματήσουν την παραγωγή μίας τοξίνης η οποία καταστρέφει το δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», πρόκειται για ένα είδος ανοσοθεραπείας, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Chun-Ming Huang, καθώς, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι γνωστές ως αντισώματα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποτρέψουν την παραγωγή τοξίνης από τα επικίνδυνα βακτήρια. Πρόκειται για τα προπιονιβακτήρια της ακμής, τα οποία υπάρχουν πάνω στο δέρμα όλων των ανθρώπων χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στους περισσοτέρους. Σε μερικούς όμως, για λόγους που δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι στην επιστημονική κοινότητα, η τοξίνη που παράγουν τα προπιονιβακτήρια της ακμής προκαλεί την εμφάνιση φλεγμονής, η οποία καταλήγει στην εκδήλωση σπυριών.

Για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που δημιούργησαν οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου, πραγματοποίησαν πειράματα στο εργαστήριο πάνω σε δείγματα δέρματος με ακμή από ποντικούς και ανθρώπους, τα οποία ελήφθησαν από βιοψίες. Παρατήρησαν ότι όταν χορηγούσαν τα αντισώματα στα δείγματα δέρματος μειώθηκε σημαντικά η φλεγμονή στο δέρμα.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να πραγματοποιήσουν μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσουν κατά πόσο το εμβόλιο κατά της ακμής είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους.