ΗΠΑ: Κίνδυνος hacking για 465.000 τοποθετημένους βηματοδότες

ΗΠΑ: Κίνδυνος hacking για 465.000 τοποθετημένους βηματοδότες

Περίπου μισό εκατομμύριο τοποθετημένοι βηματοδότες ανακλήθηκαν κατόπιν διαταγής της FDA (Υπηρεσία Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων) στις ΗΠΑ, εξαιτίας ενός σοβαρού κενού ασφαλείας που εντοπίστηκε στο λογισμικό τους, και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο κακόβουλης επίθεσης από χάκερ.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου των μπαταριών, που μία ασύρματη ηλεκτρονική επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες διακυμάνσεις στον καρδιακό παλμό των ασθενών οδηγώντας ακόμα και στον θάνατό τους.
Το πρόβλημα αφορά σε έξι τύπους βηματοδότη της St. Jude Medical που εξαγοράστηκε νωρίτερα φέτος από την Abbott.
Ευτυχώς για τους 465.000 ασθενείς των οποίων οι καρδιακοί παλμοί ρυθμίζονται από τους συγκεκριμένους βηματοδότες, δεν είναι απαραίτητη κάποια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των συσκευών.
Αντ’ αυτού, η κατασκευάστρια εταιρεία θα καλέσει τους ασθενείς για μία αναβάθμιση του λογισμικού στους βηματοδότες τους, διασφαλίζοντας την ομαλή τους λειτουργία με το διορθωμένο λογισμικό.
Όπως πολλοί σύγχρονοι βηματοδότες, έτσι και αυτοί που ανακλήθηκαν ελέγχονται ασύρματα μέσω ραδιοκυμάτων και στην πλειονότητα τους έχουν τοποθετηθεί στα στήθη ασθενών με χαμηλό ή ακανόνιστο παλμό, καθώς και σε χιλιάδες ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με την Abbot, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά επίθεσης σε οποιονδήποτε από τους εκατοντάδες χιλιάδες βηματοδότες. Όμως η FDA ανησυχεί ότι το ελάττωμα θα μπορούσε να επιτρέψει τον επαναπρογραμματισμό των βηματοδοτών με σχετικά απλά μέσα.
Για παράδειγμα χάκερ θα μπορούσαν να φροντίσουν για ταχύτερη αποφόρτιση της μπαταρίας ή την αλλαγή του παλμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο του στόχου.