Πίσω στη θέση του γιατρός του Ευαγγελισμού που ζήτησε φακελάκι

Πίσω στη θέση του γιατρός του Ευαγγελισμού που ζήτησε φακελάκι

Την απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας να άρει την αυτοδίκαιη αργία που είχε επιβληθεί σε γιατρό ο οποίος συνελήφθη να χρηματίζεται, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο περιστατικό που καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ο καρδιοχειρουργός επέστρεψε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2014, όταν η αστυνομία τον έπιασε να λαμβάνει «φακελάκι» με 500 ευρώ, προκειμένου να χειρουργήσει ασθενή. Δυστυχώς ο ασθενής έχασε λίγο αργότερα τη ζωή του.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου «προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χρηματισμού», και καλεί την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα. Αναφέρει ότι κατ’ επανάληψη έχει λάβει σαφή θέση στο ζήτημα της διαφθοράς στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας τον χρηματισμό ως «κοινωνικό έγκλημα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν, επίσης, την ηγεσία της Δικαιοσύνης «να πάψει την παρελκυστική τακτική στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε επιτέλους να ελεγχθούν οι εκατοντάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ».

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο, δεν είχε αποφασίσει ενός ενός έτους, με αποτέλεσμα ο γιατρός να κάνει χρήση του νόμου Κατρούγκαλου και να επιστρέψει στη θέση του.

Ενοχλημένος ο υπουργός

Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει εξηγήσεις για τη διαπιστωτική πράξη επιστροφής, από τον γενικό γραμματέα Σπύρο Κοκκινάκη.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις επιστροφής επίορκων στο ΕΣΥ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δικαιοσύνη, που όπως λέει «διορίζει στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δικαστές λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα αυτό να έχει παραλύσει και να έχουν συσσωρευτεί αρκετές περιπτώσεις προς εξέταση».