Πτωτική τάση εμφανίζει η δραστηριότητα της γρίπης

Πτωτική τάση εμφανίζει η δραστηριότητα της γρίπης

Σε πτωτική φάση βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο, όπως λένε οι γιατροί, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή, τουλάχιστον έως τις αρχές Απριλίου, καθώς, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, εγκυμονεί ο κίνδυνος κυκλοφορίας άλλου στελέχους, που μπορεί να προκαλέσει «μικρο-επιδημία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 46 ασθενείς με γρίπη, ενώ φέτος ο συνολικός αριθμός των ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ για να ξεπεράσουν τις επιπλοκές της γρίπης έφθασε στους 394. Οσο για τον αριθμό των ασθενών που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές και έχασαν τελικά τη μάχη με τη ζωή έχει φθάσει στους 169.

Σημειώνεται ότι η έξαρση της γρίπης φέτος οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) και μην ξεχνάτε ότι οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο από μία εβδομάδα.