Στο επίκεντρο η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα

Στο επίκεντρο η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα

Ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, έχει στα χέρια του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου. Το νέο ερωτηματολόγιο EORTC QLQ-LC29 ήλθε να αντικαταστήσει το Ερωτηματολόγιο Ποιότητας Ζωής 13 –Questionnaire Lung Cancer 13 (QLQ-LC13) το οποίο χρησιμοποιούνταν από το 1994. Η αναθεώρησή του επιβλήθηκε από τις σύγχρονες αλματώδεις εξελίξεις της Ογκολογίας στη θεραπεία του καρκίνου.

Στην αξιολόγηση της δομής και των ψυχομετρικών ιδιοτήτων του νέου, αναθεωρημένου ερωτηματολογίου EORTC QLQ-LC29, έλαβαν μέρος 19 νοσοκομεία σε 12 χώρες και συνολικά 523 ασθενείς, με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ Δέσποινα Κατσώχη, η οποία τονίζει: «Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από τα θεραπευτικά αποτελέσματα όμως, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πώς βιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας ο ίδιος ο ασθενής αλλά και το πώς οι θεραπευτικές επιλογές αλλάζουν την ποιότητα της ζωής του».

Την αξιολόγηση του νέου ερωτηματολογίου, το οποίο είναι  πλέον διαθέσιμο προς χρήση σε διεθνείς κλινικές μελέτες, ακολούθησε σχετική δημοσίευση στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology. Κατεβάστε τη μελέτη δωρεάν εδώ https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanonc/PIIS1470-2045(20)30093-0.pdf