Η κυβέρνηση θα τιμωρήσει τους ασθενείς για τα φάρμακα που τους συνταγογράφησε ο ιατρός;

Η κυβέρνηση θα τιμωρήσει τους ασθενείς για τα φάρμακα που τους συνταγογράφησε ο ιατρός;

Η κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο εφαρμόζει νέο κεφαλικό φόρο (rebate) στα φαρμακεία, τιμωρώντας ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και  δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή».

Η κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά από 9 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών  συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό  χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΠΦΣ, είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο.

Παράλληλα η Κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή στα φαρμακεία με την  απόφαση της να επιβάλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων. «Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΠΦΣ και εκφράζουν την πρόθεσή τους να προσφύγουν με κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων διατάξεων, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου