Το τέννις συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς!

Το τέννις συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς!

Το τένις, εκτός από τα προφανή οφέλη που έχει να προσφέρει ως άθλημα, αναδεικνύεται ως η καλύτερη επιλογή αθλήματος για την καρδιακή υγεία  σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό «British Journal of Sports Medicine».

Η έρευνα ουσιαστικά αναλύει πώς μια σειρά από διαφορετικά αθλήματα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές εξέτασαν 80.306 ενήλικες στην Αγγλία και τη Σκωτία με μέσο όρο ηλικίας τα 52. Καθένας από τους εθελοντές ερωτήθηκαν κατά πόσο είχαν ασκηθεί τον τελευταίο μήνα και ποια από τις δραστηριότητες που ακολουθούσαν τους έκαναν να ασθμαίνουν και να ιδρώνουν. Στις δραστηριότητες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δουλειές του σπιτιού, την κηπουρική, τα μαστορέματα και το περπάτημα, καθώς και δημοφιλή αθλήματα, όπως ποδηλασία, κολύμπι, γυμναστική, τρέξιμο, ποδόσφαιρο, ράγκμπι και τέλος τα λεγόμενα «αθλήματα ρακέτας» (τένις, μπάντμιντον, σκουός κτλ.).

Τα αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις, αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές σε σχέση με τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, με ποσοστό 56%.

Αναλυτικά, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μικρότερο κίνδυνο για πρώιμο θάνατο από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν όσοι έκαναν:

αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις, κατά 56%
κολύμπι κατά 41%
αεροβική γυμναστική κατά 36%.

Το παράξενο είναι ότι η ποδηλασία, το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι δεν συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά την έρευνα. Ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και ράγκμπι, έτσι θα ήταν δύσκολο να μετρηθεί η πραγματική τους επίδραση.