Δείτε πως η μεσογειακή διατροφή σώζει την καρδιά!

Δείτε πως η μεσογειακή διατροφή σώζει την καρδιά!

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και είναι πολύ καλύτερη από τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Ινστιτούτου Neuromed, σύμφωνα με την οποία εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και έλαια είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό.

Μιλώντας σε διάσκεψη για τις καρδιακές παθήσεις στη Ρώμη, ο καθηγητής Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο εξήγησε πως έως σήμερα οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στον γενικό πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από υγιείς ανθρώπους. Αντίθετα, η νέα μελέτη ασχολήθηκε με εκείνους που υπέφεραν ήδη από καρδιαγγειακή νόσο, θέλοντας να διαπιστώσει αν η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή και για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.200 άτομα με ιστορικό καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και φραγμένων αρτηριών για χρονικό διάστημα επτά ετών και πλέον. Κατά την περίοδο αυτή 208 ασθενείς πέθαναν, ωστόσο διαπιστώθηκε πως εκείνοι που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή δεν βρίσκονταν στη λίστα με τους αποθανόντες.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ιταλός καθηγητής ανέφερε πως όσοι ασθενείς έκαναν διατροφή που βασιζόταν στις αρχές της μεσογειακής είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σχέση με εκείνους που ήταν μακριά από αυτό το διατροφικό πρότυπο.