Ρίξτε την χοληστερίνη και προστατεύστε την καρδιά σας

Ρίξτε την χοληστερίνη και προστατεύστε την καρδιά σας

Η μείωση της χοληστερόλης ελαττώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της χοληστερίνης μετά την ηλικία των 35 ετών, μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την καρδιά.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένει υψηλή η χοληστερίνη, τόσο αυξάνει ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Κάθε δεκαετία με αυξημένους δείκτες χοληστερίνης (υπερλιπιδαιμίας) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας (στεφανιαίας νόσου) κατά περίπου 40%.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ μελέτησαν επί 20 χρόνια 1.478 άτομα με μέση ηλικία 55 ετών. Όλοι έκαναν τακτικό έλεγχο στη χοληστερίνη τους κατά την προηγούμενη εικοσαετία.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν υψηλή χοληστερίνη επί 11 έως 20 χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο 16,5% κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ όσοι είχαν υψηλή χοληστερίνη επί ένα έως δέκα χρόνια, είχαν μικρότερο κίνδυνο (8,1%). Όσοι δεν είχαν ποτέ υψηλή χοληστερίνη, είχαν κίνδυνο μόλις 4,4%.

Όπως λένε οι ειδικοί, αν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, μπορείτε να ρίξετε τις τιμές της χοληστερίνης σε ποσοστό 20-30%. Η πιο σωστή και αποτελεσματική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την ποσότητα του λίπους που καταναλώνετε. Τα λίπη που τρώτε μπορούν να χωριστούν σε: μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κεκορεσμένα. Στόχος σας είναι να διαλέξετε λιγότερα κορεσμένα λίπη και να χρησιμοποιήσετε στη θέση τους μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Διαλέξτε μονοακόρεστα φυτικά λίπη, όπως το λάδι ελιάς. Τα μονοακόρεστα λίπη μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη χωρίς να μειώνεται η HDL (καλή) χοληστερόλη. Από τα πολυακόρεστα φυτικά λίπη διαλέξτε ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο. Τα πολυακόρεστα λίπη μπορεί να μειώνουν τόσο την LDL (κακή) όσο και την HDL (καλή ) χοληστερόλη. Πολλές μαργαρίνες είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λίπη, ενώ αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη από ζωϊκές πηγές, όπως βούτυρο, χοιρινό λίπος και κρέας. Η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

Επίσης, καλό είναι να καταναλώνετε διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται σε τροφές όπως η βρώμη, τα φασόλια, το ρύζι, το κριθάρι και τα φρούτα πλούσια σε πηκτίνη, όπως τα μήλα και τα αχλάδια. Καταναλώστε 25-35 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα.

Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και της πίεσης. Η ιδανική ποσότητα είναι 2 με 4 φρέσκες σκελίδες σκόρδου την ημέρα, ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειώνουν αποδεδειγμένα οι φυτοστερόλες και φυτοστανόλες που υπάρχουν σε φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και φυτικά έλαια.

Στη μείωση της χοληστερίνης μπορεί να συμβάλει σημαντικά και η βιταμίνη Β5. Έχει αποδειχτεί πως το ένζυμο που μετατρέπεται από την βιταμίνη Β5, το συνένζυμο Α, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την απομάκρυνση των επιβλαβών ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και φαρμάκων. Βιταμίνη 5 θα βρείτε στη μαγιά μπύρας, το βασιλικό πολτό, το συκώτι, τον κρόκο του αυγού, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα μανιτάρια, τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε μορφή συμπληρωμάτων.

Τέλος, πίνετε λιγότερο καφέ και οινοπνευματώδη. Τόσο η καφεΐνη όσο και τα οινοπνευματώδη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αυξάνοντας τα επίπεδα του λίπους στο αίμα. Προσπαθήστε να περιοριστείτε -το πολύ- σε δύο φλιτζάνια καφέ και δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα.