ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη

Την τρίτη αυτοψία μέσα σε λίγες ημέρες στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Καθηγητής Χειρουργικής, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, για την ολοκληρωμένη διαχείριση της υγειονομικής επιχείρησης που συντελείται στην περιοχή, συνοδευόμενος από τους Καθηγητές Λοιμωξιολογίας κ.κ. Σωτήριο Τσιόδρα και Γεώργιο Σαρόγλου.

Στον προσφυγικό καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται κινητές μονάδες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, πραγματοποιήθηκε επιλεκτικός στοχευμένος εμβολιασμός σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος της 9χρονης προσφυγοπούλας που παρουσίασε ηπατίτιδα πριν από λίγες ημέρες.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας και η ένταση των επιχειρήσεων αυτό το σκοπό έχει.

Από την άλλη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας πως παρά τη κινητοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, των εθελοντών ιατρών,  των Ιατρικών Συλλόγων, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους όπου έχουν εγκλωβιστεί οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι υπαρκτός.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά  από  την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη δυνατότητα και να προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα παιδιά.

Απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής-ύδρευσης-αποχέτευσης).

Καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών,  ιδίως πριν την κατανάλωση της τροφής.

Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο νερό.

«H Δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.