Σε κλοιό γρίπης τα Βαλκάνια! Τι συνιστούν οι επιστήμονες

Σε κλοιό γρίπης τα Βαλκάνια! Τι συνιστούν οι επιστήμονες

Κύμα γρίπης έχει ξεσπάσει στα Βαλκάνια καθώς χιλιάδες είναι ήδη τα κρούσματα σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες είναι θέμα χρόνου το κύμα γρίπης να έρθει και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αναμένουν κρούσματα του στελέχους του ιού Η3Ν2 το οποίο έχει ονομαστεί ως «γρίπη του Χονγκ Κονγκ».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Βουλγαρία καταγράφηκαν 220 ασθενείς σε κάθε 10.000 άτομα, στα Σκόπια καταγράφηκαν 7.800 ασθενείς από τις αρχές του μήνα ενώ στην Αλβανία νόσησαν 14.000 άτομα μόνο σε μια εβδομάδα.

Μάλιστα οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτιμούν ότι μετά από δύο χρόνια η χώρα μας θα έχει κρούσματα γρίπης τύπου Α, Η3Ν2 και γι’ αυτό συνιστά άμεσο εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

«Εκτιμούμε ότι φέτος θα επιστρέψει η γρύπη τύπου Α, Η3Ν2, την οποία γνωρίζουμε από το παρελθόν και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε» δηλώνει ο λοιμοξιωλόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κορύφωση της γρίπης αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου.Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, να αερίζουν τακτικά τους χώρους που ζούν ή εργάζονται και να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους αν διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα από το κρυολόγημα δεν υποχωρούν.