Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου

Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά περίπου 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

Μετά τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, “Φώφη Γεννηματά”, έρχονται εξετάσεις για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με δικαιούχους 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεκινήσει και το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών, ενώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω των προγραμμάτων αυτών θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας.

“Η μάχη για τη Δημόσια Υγεία μας αφορά όλους, αποτελεί καθολική δέσμευση της Πολιτείας και απαιτεί ευρεία συμμαχία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί μόνο με ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταπανδημικές προκλήσεις”, όπως είπε η γεν. γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υπεύθυνη του προγράμματο κ. Aγαπηδάκη.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του ψηφιακού εργαλείου My Health Data, με τη χρήση του οποίου οι πολίτες θα βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την Υγεία, κατανοώντας ζητήματα όπως π.χ. του εμβολιασμού, αλλά και συμπεριφορών που βοηθούν ή επιδεινώνουν την υγεία τους κλ