Ανησυχητική αύξηση των παιδιών με υπέρταση

Ανησυχητική αύξηση των παιδιών με υπέρταση

Αυξάνονται οι νέοι άνθρωποι με υπέρταση, λόγω κακής διατροφής και παχυσαρκίας, από την άλλη δυσκολευει η πρόσβαση των  ασθενών στο Σύστημα Υγείας, ενώ οι ίδιοι οι ασθενείς κάνουν «εκπτώσεις» στην φαρμακευτική τους αγωγή λόγω κόστους.

Τα παραπανω τονίστηκαν σε  εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου). Η υπέρταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη και επιπλέον, αρκετοί υπερτασικοί που παίρνουν φάρμακα δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς, και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης Στέλλα Δούμα, Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη, κατά μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται και στους, αλλά και στους  ίδιους τους ασθενείς που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των γιατρών.

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων και γι αυτό θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα απαραίτητη η  απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι)  για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης  Γεώργιος Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο “Σωτηρία” και , ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας  Κωνστνατίνος Τσιούφης, Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Γραμματέας του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης,πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση, το  1/3 των ενηλίκων και  πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων.

Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Η υπέρταση είναι εύκολο να διαγνωστεί , και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες η μέτρηση της πίεσης πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των τριών ετών και να επαναλαμβάνεται μία φορά ετησίως.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης.

«Ολοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση», είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης και το κύριο μήνυμα είναι «Όλοι μετρήστε την πίεσή σας».

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα μετρήσεων με υποστήριξη νοσηλευτικού προσωπικού και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.

Το Πρόγραμμα θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου, μεταξύ 9:30 – 14:00 μμ στις εξήςι πόλεις:

  1. Αθήνα (Αμπελόκηποι σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας & Σούτσου)
  2. Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους – κάτω από τη Μητροπόλεως)
  3. Πάτρα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου)
  4. Καλαμάτα (Πλατεία Βασ. Γεωργίου)
  5. Τρίπολη (Πλατεία Γεωργίου Β’)
  6. Χανιά Κρήτης (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
  7. Ηράκλειο Κρήτης (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου)
  8. Λάρισα (Κεντρική Πλατεία μπροστά από το σπιτάκι του Δήμου)
  9. Βόλος (Πλατεία Αγ. Νικολάου)
  10. Τρίκαλα (Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου)
  11. Ιωάννινα (Μπροστά από το Κτίριο Περιφέρειας Ηπείρου)
  12. Σέρρες (Πλατεία Ελευθερίας)