ΕΟΦ: Συναγερμός από Interpol – Πώληση ψευδών εμβολίων για κορονοϊό

ΕΟΦ: Συναγερμός από Interpol – Πώληση ψευδών εμβολίων για κορονοϊό

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Interpol για τον εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων που ετοιμάζουν εμβόλια και φάρμακα που δήθεν καταπολεμούν τον κορονοϊό. Τα πρώτα κρούσματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο ίντερνετ. Ο Eθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους πολίτες για τον συναγερμό που έχει σημάνει η Interpol.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά κα σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Ο ΕΟΦ ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για τον COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας.

«Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για τον COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούς – καταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.