Μήπως ονειροπολείτε συχνά; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Μήπως ονειροπολείτε συχνά; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Μελέτες δείχνουν ότι η ονειροπόληση μας κάνει δυστυχισμένους γιατί δεν εστιάζουμε στην πραγματικότητα που ζούμε, σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον. «Το περιπλανώμενο μυαλό είναι ένα δυσαρεστημένο μυαλό», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί καθώς η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στο να ζεις την στιγμή, δηλαδή το «τώρα».

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologica διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι των οποίων το μυαλό περιπλανιέται περισσότερο έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε τεστ που αφορούν στην πνευματική και δημιουργική ικανότητα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον εγκέφαλο περίπου 100 ατόμων κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας, εστιάζοντας σε ένα θαμπό, σταθερό σημείο για πέντε λεπτά. Τα εν λόγω δεδομένα συγκρίθηκαν με τεστ ευφυΐας τα οποία συμπλήρωσαν καθώς και με ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά ονειροπολούσαν. Όσοι ονειροπολούσαν πιο συχνά είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ πνευματικής και δημιουργικής ικανότητας, ενώ η μαγνητική έδειξε και πιο αποτελεσματική λειτουργία εγκεφάλου.