Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης για το Διαβήτη

Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης για το Διαβήτη

Στις 21 Μαΐου με προορισμό την Κέα ξεκινά η 2η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης, Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης κατά της νόσου του Σακχαρώδους Διαβήτη, από την ΜΚΟ «Με οδηγό τον Διαβήτη – Κάρτα Διαβήτη». Συνολικά 6 νησιά θα επισκεφθεί η εκστρατεία και εκτός από την Κέα, θα βρεθεί στην Κύθνο (22/5), τη Σέριφο (23/5), τη Σίφνο (24/5), την Κίμωλο (25/5) και τη Μήλο (26/5).

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι για τον Διαβήτη και να μάθουν να σκέφτονται θετικά, να τρώνε υγιεινά και να αθλούνται συχνά, προλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμφάνισή του.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε προηγούμενες εκστρατείες αλλά και η διαπίστωση ότι πολλά περιστατικά Διαβήτη στην χώρα μας παραμένουν αδιάγνωστα, καθιστούν τη συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνανθρώπων μας, εξέχουσας σημασίας.

Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό καθώς από τα 400 εκατομμύρια ασθενείς με Διαβήτη σήμερα στον κόσμο, το 90% έχουν Διαβήτη τύπου ΙΙ, μια μορφή της νόσου που συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα, o αριθμός των ατόμων με Διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι αγγίζει το 8% – 9% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα 6 νησιά θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Με προγραμματισμένα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν επίσης, δωρεάν έλεγχος συνδρόμου διαβητικού ποδιού – αρτηριακής πίεσης  από εξειδικευμένους ιατρούς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές προς το ευρύ κοινό, από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κεντρικά σημεία των νησιών, καθώς και εκπαίδευση των ασθενών ,από επαγγελματίες υγείας, για τη σωστή διαχείριση της νόσου.

Όλοι όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία μ’ ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο να ανακαλύψουν μέσα από ένα δεκάλεπτο παιχνίδι γρίφων, τα μυστικά του Διαβήτη ώστε να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψή του. Σε κάθε νησί θα τοποθετείται το «Δωμάτιο Απόδρασης – Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή», το οποίο δημιουργήθηκε με την επιστημονική συμβολή του κ. Δημοσθενόπουλου. Με το Δωμάτιο Απόδρασης στόχος είναι να προσεγγίσουν εφήβους και ενήλικες και μ’ έναν πιο ευχάριστο τρόπο να ενημερωθούν και να εμπεδώσουν σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή η οποία βοηθά αποτελεσματικά στην πρόληψη του Διαβήτη. Κάθε γρίφος που θα πρέπει να λυθεί, θα είναι και ένα βήμα γνώσης πιο κοντά στην πρόληψη του Διαβήτη, το οποίο θα οδηγεί στο επόμενο βήμα, με τελικό στόχο την απόλυτη οχύρωση απέναντι στην ασθένεια. Στο παιχνίδι πρωταγωνιστούν κυρίως η παρατηρητικότητα, η δημιουργική σκέψη και η συνδυαστική λογική, και στόχος μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας μυστηρίου είναι να βρεθούν τα λάθη, να αποφευχθεί η αλυσίδα λαθών και τελικά να αποτραπεί η εμφάνιση του Διαβήτη.