Γνωστά καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν τοξικές ουσίες και ενέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Γνωστά καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν τοξικές ουσίες και ενέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

 

Επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών να ελέγχουν τα καταναλωτικά προϊόντα που αγοράζουν και χρησιμοποιούν καθώς ύστερα από έρευνα τους βρήκαν πως πολλά από αυτά περιέχουν γνωστές τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση καρκίνου.

Συγκεκριμένα, όπως μας γνωστοποίησαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η ανησυχητική αυτή είδηση έχει ξανα ειπωθεί το 2020 στην Καλιφόρνια όταν βρήκαν σε σπίτια και σε εργασιακούς χώρους περισσότερους από 5.000 τόνους τοξικών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα.

Οι χημικές αυτές ουσίες βρέθηκαν σε προϊόντα που χρησιμοποιούνταν συχνά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται σε πολλαπλές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή βλάβες στην αναπαραγωγή.

Η δρ. Ρόμπιν Ντόντσον, επίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η δρ. Μέγκαν Ρ. Σβάρτσμαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και η Ρούθαν Ρούντελ, Ακαδημαική Υπότροφος του Northeastern, Ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Βοστώνη με αφορμή αυτή την είδηση και ψάχνοντας νέα δεδομένα διαπίστωσαν πως πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης όπως σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, αφαιρετικά βερνικιών, λοσιόν σώματος, καθαριστικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικά πλυντηρίου και ναφθαλίνη, περιέχουν ακόμη τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), χημικές ουσίες που διαφεύγουν ως αέρια, συσσωρεύονται στον αέρα εσωτερικών χώρων και προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

«Για αυτήν τη μελέτη, αναλύσαμε δεδομένα από το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνιας (CARB), το οποίο παρακολουθεί τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από καταναλωτικά προϊόντα σε μια προσπάθεια μείωσης της αιθαλομίχλης.

Το πρακτορείο ερευνά περιοδικά τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Καλιφόρνια, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από σπρέι μαλλιών μέχρι υγρό υαλοκαθαριστήρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες και πρόσθεσαν:

«Διασταυρώσαμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα με μια λίστα χημικών ουσιών που προσδιορίζονται ως καρκινογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή/ανάπτυξη σύμφωνα με τον νόμο Prop 65 της Καλιφόρνιας.

Αυτός ο νόμος θεσπίστηκε το 1986 και απαιτεί από τις επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια να ενημερώνουν τους πολίτες αν τα προϊόντα τους μπορεί να τους εκθέσουν σε σημαντικές ποσότητες αυτών των επιβλαβών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη του νόμου η επικεφαλής συγγραφέας Κριστίν Κνοξ και επιστήμονας του Ινστιτούτου Silent Spring υπολόγισε ότι περισσότεροι από 5.000 τόνοι πτητικών χημικών ουσιών που αναφέρονται στη νομοθεσία εκλύθηκαν από προϊόντα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2020.

Η επιστημονική ομάδα αυτής της μελέτης, από την άλλη βρήκαν 33 τοξικές χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα. Πάνω από 100 καταναλωτικά προϊόντα που καλύπτονται από το CARB περιέχουν τοξικές ουσιες που αναφέρονται στο νόμο Prop 65.