Σήμα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος από τον Χιου Τζάκμαν

Σήμα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος από τον Χιου Τζάκμαν

«Μην ξεχνάτε το αντιηλιακό και τον συχνό έλεγχο από το δερματολόγο σας!». Μ’ αυτά τα λόγια ο Χιου Τζάκμαν, που υπεβλήθη πρόσφατα, σε εκ νέου επέμβαση αφαίρεσης βασικοκυτταρικού καρκινώματος στη μύτη, την τέταρτη κατά σειρά, προσπάθησε να αφυπνίσει, άπαντες, εκπέμποντας ταυτόχρονα, σήμα κινδύνου προς την παγκόσμια κοινότητα, για τον καρκίνο του δέρματος.

Ο διάσημος ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής, το 2013  διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο στη μύτη και αμέσως δημοσιοποίησε την ασθένεια του. Από τη στιγμή εκείνη δεν ξεχνά να υπενθυμίζει στους θαυμαστές του να βάζουν αντιηλιακό και να μην αμελούν τον έλεγχο στο δερματολόγο, καθώς ο καρκίνος του δέρματος θερίζει.

Βέβαια, η «περίπτωση του Χιου Τζάκμαν είναι ιδιαίτερη» αναφέρει η Δρ Τσιατούρα και προσθέτει ότι: «Στην Αυστραλία, τη γενέτειρά του, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος παρουσιάζουν  τα τελευταία χρόνια επίπεδα ρεκόρ. Η ηλιοφάνεια είναι έντονη και δεν γνωρίζουμε πόσο σχολαστικός έχει υπάρξει ο ίδιος με την αντιηλιακή προστασία. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αυτής της μορφής του καρκίνου γι’ αυτό εξάλλου συνιστούμε την καθημερινή χρήση αντιηλιακού χειμώνα-καλοκαίρι».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται με τις παρακάτω μορφές: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και Μελάνωμα.

«Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος του δέρματος. Αν και ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των περιστατικών κακοήθειας του δέρματος στις ΗΠΑ, πρόκειται για τη λιγότερο επικίνδυνη μορφή του κι αυτό γιατί αναπτύσσεται αργά και πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει μετάσταση» τονίζει η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, γ.γ. της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τα βασικά χαρακτηριστικά του βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι τα εξής: έχει ροδαλό ή σκούρο χρώμα, είναι συμπαγές, σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει με πληγή που δεν κλείνει εύκολα, προκαλεί φαγούρα, δεν πονάει και έχει λεία και γυαλιστερή επιφάνεια.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται ως: φολίδες στην επιφάνεια του δέρματος, εξόγκωμα στο δέρμα, ευαισθησία του δέρματος κατά την ψηλάφηση, με πιθανότητα αιμορραγίας.

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή και πλήττει τους σπίλους(ελιές) και προκαλεί: αύξηση μεγέθους, αλλαγή χρώματος και σχήματος, αιμορραγία, πόνο και φαγούρα.

Όταν κάποιος διαπιστώσει στο δέρμα του μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το δερματολόγο του.

«Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να αφαιρεθεί, διαφορετικά θα καταστρέψει τους ιστούς και ίσως επεκταθεί μέχρι τα οστά. Η θεραπεία εκλογής είναι η αφαίρεση της βλάβης χειρουργικά» εξηγεί η Δρ Τσιατούρα.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ετήσιος δερματολογικός έλεγχος, καθώς η βλάβη μπορεί να είναι πιο σοβαρή όπως ακανθοκυτταρικός καρκίνος ή μελάνωμα.

Τα πιο σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο δερματολόγος για να αναλύσει και να εξετάσει τους σπίλους και τις βλάβες είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση. Στη χαρτογράφηση σπίλων ο δερματολόγος βλέπει αν υπάρχουν μεταβολές στο μέγεθος, το περίγραμμα, το χρώμα και τη συμμετρία των σπίλων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.