Υποχρεωτικό το POS σε γιατρούς, οδοντίατρους και φαρμακεία! Πότε λήγει η προθεσμία

Υποχρεωτικό το POS σε γιατρούς, οδοντίατρους και φαρμακεία! Πότε λήγει η προθεσμία

Περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες θα υποχρεούνται να δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει τη λίστα των επαγγελμάτων που θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά μηχανήματα POS. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απειλούνται με βαριά χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, για την εν λόγω λίστα, πρόκειται για 15 κλάδους και κατηγορίες επαγγελμάτων οι οποίοι με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή του πρώτου κύματος υποχρεωτικής εγκατάστασης μηχανημάτων POS έγινε με γνώμονα τον βαθμό επικινδυνότητας για απόκρυψη εισοδήματος και τζίρου και τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής ανά κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που έχουν στα αρχεία οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να τεθεί πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ, ενώ υπάρχουν προτάσεις για απαγόρευση των μετρητών για αγορές καταναλωτών που ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετήσουν POS, ώστε οι ασθενείς να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

Μάλιστα όλοι οι κλάδοι θα πρέπει να διαθέτουν το μηχάνημα για τις πιστωτικές, μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Ιουνίου.