Ποια είναι τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα;

Ποια είναι τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα;

Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα τα οποία προκαλούν έντονο άγχος σε όσους τα ασκούν. Μάλιστα όσο περισσότερο είναι το στρες και το άγχος τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιτπώσεις στην υγεία.

Δείτε ποια είναι τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα;

Νοσοκόμοι σε γηροκομεία και παιδικά νοσοκομεία

Οι νοσοκόμοι που πρέπει να φροντίζουν αποκλειστικά ηλικιωμένους, ΑμεΑ και παιδιά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με 11% των εξεταζόμενων επαγγελματιών να αναφέρουν πως έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο.

Σερβιτόροι σε εστιατόρια

Η δουλειά του σερβιτόρου προκαλεί έντονο άγχος και στρες καθώς το 10% των εργαζομένων ανέφεραν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.

Κοινωνικοί λειτουργοί

Η καθημερινή επαφή με άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση αλλά και τεράστια επίπεδα πίεσης (για να μην αναφέρουμε και την γραφειοκρατία). Οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται να κάνουν τεράστιες θυσίες στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Επαγγελματίες υγείας

Γιατροί, νοσοκόμοι, και κάθε επαγγελματίας στον χώρο της υγείας (σωματικής και ψυχικής) βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, καθώς τα επίπεδα στρες που αντιμετωπίζουν μπορεί να αγγίξουν δυσθεώρητα ύψη. Αυτά τα επαγγέλματα πολύ συχνά αλλάζουν την κοσμοθεωρία του ατόμου, και είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κάθε εργαζόμενος σε αυτόν τον τομέα να φροντίζει την ψυχική του υγεία.

Δάσκαλοι

Οι απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από τους δασκάλους είναι τεράστιες—είναι, άλλωστε, άμεσα υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των παιδιών. Υπάρχει πίεση από τα παιδιά, από τους γονείς, από τους εργοδότες… χωρίς να υπολογίζουμε καν όλη την δουλειά και προετοιμασία που πρέπει να κάνει ένας δάσκαλος και εκτός σχολείου.

Προσωπικό στήριξης

Αν δεν αναφέρουμε καν τους υπαλλήλους τηλεφωνικών κέντρων που ασχολούνται με τις πωλήσεις, οι υπάλληλοι του customer support δέχονται τεράστια επίπεδα πίεσης, πρακτικά από κάθε πλευρά. Ανώτεροι υπάλληλοι, αγανακτισμένοι πελάτες… Και, όπως και η δουλειά του σερβιτόρου, είναι μια θέση που σπάνια θα ακούσουν το “ευχαριστώ” που τους αξίζει.

Εργάτες συντήρησης

Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί… όλοι οι ειδικοί που καλούμε στο σπίτι μας κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Και, όσο απλό κι αν ακούγεται, όσο δεδομένο κι αν είναι στο μυαλό μας, είναι μια δουλειά που μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία. Ακόμα χειρότερα, οι περισσότεροι από αυτούς τους ειδικούς εργάζονται μόνοι τους, και η δουλειά μπορεί να γίνει αρκετές φορές επικίνδυνη.