Μικρότερη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα ζητούν οι καρδιολόγοι

Μικρότερη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα ζητούν οι καρδιολόγοι

Μειωμένη ή καθόλου συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη διεκδικεί η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Κ.Ε.) για τους χρόνιους καρδιοπαθείς ασθενείς εν όψει της αναθεώρησης της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, παράλληλα με την εισήγηση του Προέδρου της κ. Φώτιου Πατσουράκου στην αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ για κοστολόγηση νέων εξετάσεων από ξεχωριστό κωδικό.

Σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε η Ένωση στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, οι χρόνιοι καρδιοπαθείς ασθενείς, αναλόγως της πάθησής τους πρέπει να έχουν  συμμετοχή 10% στα φάρμακα ή πλήρη απαλλαγή συμμετοχής, καθεστώς που ίσχυε προ της ιδρύσεως του ΕΟΠΥΥ σε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της, είναι «επιβεβλημένο σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις να υπαχθούν σε χαμηλότερη συμμετοχή, όπως η στεφανιαία νόσος μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη, η αγγειοπλαστική, οι μυοκαρδιοπάθειες,  οι ασθενείς με τεχνητή βαλβίδα και η καρδιακή ανεπάρκεια από κλάση II και άνω NYHA», καθώς η μείωση της συμμετοχής θα ανακουφίσει οικονομικά μεγάλη μερίδα χρονίως πασχόντων που σήμερα, εν όψει και των νέων σύγχρονων θεραπειών, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Παράλληλα με τη μείωση της συμμετοχής των χρόνιων καρδιοπαθών στη φαρμακευτική δαπάνη, η ΕΕΚΕ έχει προτείνει η κοστολόγηση των νέων εξετάσεων από το ΚΕΣΥ, μεταξύ αυτών και του Stress Echo, να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βαρύνει τον υπάρχοντα κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή να μην είναι μέσα στον κλειστό προϋπολογισμό των 302.000.000 για εργαστηριακές εξετάσεις ή των 26.100.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις, ο οποίος είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλός καθώς για την κάλυψη των αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας απαιτούνται 570 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Ο κ. Πατσουράκος σε συνάντηση που είχε με την αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Χρυσούλα Νικολάου επισήμανε ότι εάν η νέα κοστολόγηση ιατρικών πράξεων επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ αυτό αυτομάτως θα σημαίνει αύξηση του Rebate και Clawback που κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 50%, με αποτέλεσμα τη μη βιωσιμότητα των ιατρών σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων.

Δεδομένης δε της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό καρδιοπαθών θα απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία για τη διενέργεια των απαιτούμενων εξετάσεων, όπου θα προκληθεί ασφυξία, λόγω της υποστελέχωσής τους.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος καλεί τους υπεύθυνους να μην προχωρήσουν σε νέες κοστολογήσεις ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή τους από νέους κωδικούς, αλλά και οι εξετάσεις αυτές να μην υποτιμολογηθούν. Δηλώνει δε τη διαθεσιμότητά της για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, τόσο για το θέμα των νέων κοστολογήσεων όσο και του μέγιστου θέματος της μείωσης της συμμετοχής των χρόνιων καρδιοπαθών στα φάρμακα.