Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας για τα ανοικτά εκπαιδευτικά ζητήματα των γιατρών

Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας για τα ανοικτά εκπαιδευτικά ζητήματα των γιατρών

Το ζήτημα των ειδικοτήτων και της εκπαίδευσης των γιατρών τέθηκε σε ευρεία σύσκεψη του υπουργού Υγείας, με εκπροσώπους από το χώρο των επιστημών υγείας. Ο Π.Κουρουμπλής κάλεσε όλους να απαλλαγούν από λογικές βολέματος και μέσα από τον δημιουργικό διάλογο, να πετύχουν την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας.

“Η βαθύτατη οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση απειλεί να λεηλατήσει και να απομυζήσει όλα τα αιμοφόρα αγγεία της δημιουργικότητας αυτού του τόπου” , είπε χαραχτηριστικά ο υπουργός Υγείας, και κάλεσε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις να ενεργοποιήσουν “τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του λαού, ώστε μέσα από την παιδεία να οικοδομηθούν τα νέα χαρακτηριστικά ενός πολίτη απαλλαγμένου από την υποκουλτούρα του υπηκόου”.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν, με σύνεση και εποικοδομητική διάθεση – ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες που βιώνει η χώρα. Τόνισε παράλληλα, ότι πρέπει να συσταθεί κοινή Επιτροπή των δύο υπουργείων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία θα συνδυαστεί με την εκπαίδευση στην γενική ιατρική, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των ιατρών.

Απαραίτητη χαρακτήρισε ο καθηγητής Ιατρικής, Αλέξης Μπένος, την αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο – όπως υπογράμμισε και ο υπουργός Υγείας – των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα.

Επίσης αναφορά έγινε στο υπό επεξεργασία εδώ και 20 χρόνια νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των ιατρών. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πιο δίκαιος και αξιοκρατικός τρόπος απόκτησης ειδικότητας, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή – και πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ληφθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά με τα θέματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών των Ιατρικών Σχολών, οι κοσμήτορες και καθηγητές Ιατρικής , Ι.Παπαδόπουλος, Γ. Λιονής, Π. Πατσούλης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Δ. Δημόπουλος, επεσήμαναν την ανάγκη εστίασης και προσανατολισμού των Σχολών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη σπουδαιότητα διασύνδεσης της προπτυχιακής εκπαίδευσης στις Ιατρικές Σχολές και στη χρησιμότητα ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Ο καθηγητής Δ. Βώρος αναφέρθηκε στο 50% των ειδικευμένων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω της ατέρμονης λίστας αναμονής, συναρτήσει του συστήματος ειδικοτήτων που δυσλειτουργεί.

Επιπλέον, από όλους τέθηκε εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τη αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης περιστατικών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης, ιδιαίτερα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κ.κ. Βλασταράκος, Πατούλης, Παγώνη και Λειβαδάς, αναφερόμενοι στην δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, εξέφρασαν την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, ενώ παράλληλα συμφώνησαν στην πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Κλείνοντας, ο κ. Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής, που θα επεξεργαστεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν σήμερα.

Στη συνάντηση εκτός από τον υπουργό Υγείας συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κοσμήτορες και πρόεδροι Σχολών Επιστημών Υγείας των πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και συναρμόδιων φορέων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ),όπως επίσης και οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Νικήτας Κακλαμάνης.