Συσκευή παράγει φάρμακα κατά παραγγελία

Συσκευή παράγει φάρμακα κατά παραγγελία

Νέα καινοτόμα φορητή συσκευή θα δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, που δεν μπορούν να προμηθευτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συσκευή θα παράγει μειωμένες δόσεις φαρμάκων κατά παραγγελία. Χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς (ζυμομύκητες), για να «γεννά» μικρές ποσότητες εμβολίων και άλλων βιολογικών φαρμάκων.

Τα βιοφαρμακευτικά φάρμακα παράγονται σε μεγάλες μονάδες, πράγμα που όμως καθιστά χρονοβόρα και δαπανηρή την μεταφορά τους σε μέρη όπου χρειάζονται επειγόντως.

Το νέο «μίνι» φορητό σύστημα παραγωγής βιοφαρμάκων αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το φορητό αυτό σύστημα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από γιατρούς που βρίσκονται κοντά σε πεδία μάχης.

Ο Τιμ Λου, επικεφαλής της Ομάδας Συνθετικής Βιολογίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του ΜΙΤ και οι συνεργάτες του, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

«Φαντασθείτε ότι είστε στον Άρη ή σε μια μακρινή έρημο, χωρίς πρόσβαση σε ένα κανονικό φαρμακείο, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε τον ζυμομύκητα να παράγει αυτός επί τόπου τα φάρμακα που χρειάζεστε», δήλωσε ο Λου.

Το σύστημα βασίζεται σε ένα στέλεχος μύκητα (Pischia pastoris), που μπορεί να προγραμματισθεί για την επιθυμητή παραγωγή φαρμάκων, μετά και από την κατάλληλη γενετική τροποποίηση που έχει προηγηθεί στο γονιδίωμά του.

Τα κύτταρα του μικροοργανισμού περιέχονται μέσα σε έναν μικροσκοπικό βιοαντιδραστήρα, ο οποίος περιέχει επίσης ένα «τσιπάκι». Η πυροδότηση της χημικής αντίδρασης για την παραγωγή του φαρμάκου γίνεται με τη διοχέτευση ενός υγρού μέσα στον βιοαντιδραστήρα, το οποίο αναμιγνύεται με τα κύτταρα του μικροοργανισμού.

Αν χρειάζεται να παραχθεί διαφορετικό φάρμακο, εισάγεται στη συσκευή ένα διαφορετικό υγρό. Προς το παρόν, χρειάζονται λιγότερες από 24 ώρες για να παραχθεί σχεδόν μια δόση φαρμάκου.

Μέχρι σήμερα, είναι δυνατό να παραχθούν δύο διαφορετικές θεραπευτικές πρωτεΐνες από το ίδιο στέλεχος του μύκητα.

Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε φάση βελτιστοποίησης, ενώ και άλλες ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν παρεμφερείς μικρο-βιοαντιδραστήρες.