Υπ. Υγείας: Έρχονται 750 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ

Υπ. Υγείας: Έρχονται 750 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ

Στην άμεση προκήρυξη 750 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ θα προχωρήσει άμεσα το υπ. υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), οι θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής:

Οι 400 θέσεις θα καλύψουν κενά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Οι 250 θέσεις θα διατεθούν για λειτουργία κλειστών κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 100 θέσεις για επείγουσες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών τού έθεσαν το ερώτημα σχετικά με τις παρατάσεις των συμβάσεων επικουρικών γιατρών ενώ εξέφρασαν παράλληλα τη διαφωνία τους με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, που εκτιμούν πως προκαλεί η επικείμενη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός στο θέμα των επικουρικών απάντησε  πως έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται θετική απάντηση για την παράταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία καλά κρατούν και οι ανάγκες καλύπτονται οριακά. Εκτιμάται πως λείπουν από το σύστημα 6.000 γιατροί και 25.000 άτομα λοιπό προσωπικό.