Οπτικοί: Στις 11 Φεβρουαρίου θα αποφασίσουν αν θα πουν ναι στον ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως

Οπτικοί: Στις 11 Φεβρουαρίου θα αποφασίσουν αν θα πουν ναι στον ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως

Οι οπτικοί αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ βάση των οποίων θα πληρώνονται μετά την αγορά γυαλιών οράσεως από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δε θα προκαταβάλουν τα 100 ευρώ που δικαιούνται από τον Οργανισμό.

Ο λόγος είναι ότι φοβούνται ότι κατά τη συνήθη τακτική του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται με μήνες καθυστέρηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σε συνάντηση πάντως που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των Οπτικών, η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα αποπληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε λιγότερο από 60 ημέρες.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υγείας: «Αναλυτικά, οι Οπτομέτρες ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, αποζημιώνει τους παρόχους τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα σε διάστημα κάτω των 60 ημερών για σημαντικό αριθμό παρόχων».

Ωστόσο συνολικά τα χρήματα που θα διατεθούν για φέτος για γυαλιά οράσεως των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι 50 εκατ.ευρώ.
Στην περίπτωση όμως που το ποσό αυτό ξεπεραστεί, οι οπτικοί θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα της υπέρβασης (claw back).

Όπως εξηγεί το υπουργείο Υγείας: «Οι Οπτομέτρες ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, αποζημιώνει τους παρόχους τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα σε διάστημα κάτω των 60 ημερών για σημαντικό αριθμό παρόχων.

Παράλληλα, αναλύθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης του «κλειστού» προϋπολογισμού για το 2018, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για οπτικά είδη (σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών αλλά και τον επιπολασμό των παθήσεων όρασης στον ελληνικό πληθυσμό) καθώς επίσης και του τρόπου ενός δικαιότερου rebate όγκου για τους Οπτομέτρες. Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις εκμηδενίζεται η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου δαπανών στη συγκεκριμένη κατηγορία και εφαρμογής clawback στους παρόχους».

Να σημειωθεί ότι 11 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του κλάδου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.