ΦΣΑ: Τα μέτρα του ΕΟΠΥΥ καταργούν την έννοια της συλλογικής σύμβασης!

ΦΣΑ: Τα μέτρα του ΕΟΠΥΥ καταργούν την έννοια της συλλογικής σύμβασης!

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) οι  ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ για την ενημέρωση της πορείας της εκκαθάρισης των υποβολών των φαρμακοποιών μέσω e-mail.

Αυτός ο προσωπικός τρόπος ενημέρωσης κάθε φαρμακοποιού (και όχι μέσω των συλλόγων τους όπως ισχύει για τα φάρμακα) σημαίνει για τον ΦΣΑ ότι «παύει η έννοια της συλλογικής σύμβασης και αυτομάτως οι 10.000 φαρμακοποιοί γίνονται 10.000 ατομικοί πάροχοι». Σε περίπτωση δε περικοπής, κάθε φαρμακοποιός οφείλει να αντιδρά «ακαριαία» και μόνος του, ώστε εντός τριών ημερών να προσκομίσει τα όποια απαραίτητα έγγραφα του ζητηθούν για την προώθηση των πληρωμών του.

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ επισημαίνουν και άλλο ένα προβληματικό σημείο της ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ:

«Δεν ισχύει για τα αναλώσιμα η τελευταία φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που υποβάλουμε για τα φάρμακα, όπως είχε συμφωνηθεί. Απαιτούνται νέες ενημερότητες για τις νέες συμβάσεις που να ισχύουν την στιγμή της πληρωμής μας, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων αλλά και των νόμων που ορίζουν ότι αν μη τι άλλο, την ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΟΠΥΥ πρέπει να την κατεβάζει ο ίδιος ο Οργανισμός από το αρχείο του.

Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει ο ΦΣΑ, εδραιώνεται η κατ’ επιλογή πληρωμή των φαρμακοποιών και «εξαρτάται πλέον από την πορεία του ελέγχου κάθε ενός παρόχου ξεχωριστά (βλ. φαρμακοποιού), πράγμα που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε υποψίες για πληρωμές αλά καρτ, πράγμα επίσης παράνομο και αντισυμβατικό». Η δικαιολογία του ότι εδώ η πληρωμή γίνεται μετά τον έλεγχο και “όποιος ελέγχεται πληρώνεται”, ενώ στα φάρμακα δεν υφίσταται έλεγχος πριν από την πληρωμή, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι πολύ κακός οιωνός για το άμεσο μέλλον», εκτιμά ο Σύλλογος.

Τέλος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητά από τον Π.Φ.Σ. να μη μεταφέρει απλά τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά:

να προσπαθήσει για την τήρηση και βελτίωση των όρων της σύμβασης, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τους φαρμακοποιούς με πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη
να σχολιάζει επί των κειμένων των ανακοινώσεων του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνει για τις σκέψεις και τις προθέσεις του.