Τεράστια τα προβλήματα στο νοσοκομείο της Τρίπολης

Τεράστια τα προβλήματα στο νοσοκομείο της Τρίπολης

Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου που συναντήθηκαν πρόσφατα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασαν αναλυτικά τα συσσωρευμένα και διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου της Τρίπολης, με έμφαση στα κενά σε προσωπικό και ιδιαίτερα σε ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές. Τόνισαν επίσης την αναγκαιότητα έγκρισης νέου Οργανισμού, τις δυσλειτουργίες του συστήματος προμηθειών, την ανάγκη ενίσχυσης της Παιδιατρικής Κλινικής με παιδιάτρους και των Χειρουργείων με αναισθησιολόγους και νοσηλευτές για να αξιοποιηθεί η νέα χειρουργική πτέρυγα του νοσοκομείου, την προβληματική στελέχωση των 5 Κέντρων Υγείας του Νομού και της δομής του ΠΕΔΥ.

Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά στο θέμα της μεταφοράς των τμημάτων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο νέο κτηριακό συγκρότημα εντός του Νοσοκομείου που ολοκληρώνεται σύντομα και θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική (τμήμα οξέων περιστατικών) δυναμικότητας 35 κλινών ενηλίκων και 7 παίδων-εφήβων.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ζήτησε να αντιμετωπιστούν κατασκευαστικά προβλήματα και αβλεψίες στη νέα πτέρυγα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας για τους ασθενείς και το προσωπικό, ενώ έθεσαν γενικότερα την ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μετάβαση από την ασυλική λειτουργία στο νέο μοντέλο μιας ψυχιατρικής κλινικής γενικού νοσοκομείου. Ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι πριν την έναρξη λειτουργίας του ψυχιατρικού τομέα θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και άμεσα θα σταλεί κλιμάκιο από το Υπουργείο για να εκτιμήσει τις ανάγκες και τους όρους μετεγκατάστασης στη νέα πτέρυγα .

Ο κ. Ξανθός παρουσίασε από την πλευρά του το σχέδιο λειτουργικής σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ που προωθεί η πολιτική ηγεσία μέσα στο 2016 και ανέλυσε τις θέσεις μόνιμου προσωπικού που προβλέπονται στην τρέχουσα προκήρυξη 4Κ/5Κ ( 8 θέσεις μεταξύ των οποίων 1 ΠΕ φαρμακοποιών , 3 ΤΕ νοσηλευτών, 3 ΔΕ βοηθών νοσηλευτών , 1 ΤΕ ακτινολογίας/ραδιολογίας) , τις 5 θέσεις για τη ΜΕΘ ( 1 γιατρός + 4 νοσηλευτές ) μέσω της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις 4 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού που προκηρύσσονται άμεσα ( 1 ΠΕ φαρμακοποιών, 1 ΔΕ βοηθών φαρμακείου, 1 ΔΕ διοικητικού και 1 ΥΕ βοηθητικού προσωπικού ) , καθώς και τις 19 θέσεις που περιλαμβάνει η νέα προκήρυξη των 2440 μόνιμου προσωπικού που αναμένεται σύντομα ( 5 γιατρών και 14 λοιπού προσωπικού).

Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Ξανθός, ότι από την τελευταία αυτή προκήρυξη γίνεται στοχευμένη ενίσχυση του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου με 14 άτομα (μεταξύ αυτών 3 ψυχίατροι), αποδεικνύοντας την πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο μετασχηματισμός του ασύλου και η ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα.