Ζημιά 145.175 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από εταιρίες ιατρικών ειδών

Ζημιά 145.175 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από εταιρίες ιατρικών ειδών

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται οκτώ εταιρίες εμπορίας ιατρικών ειδών οι οποίες φέρονται ότι ζημίωσαν τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πραγματοποιώντας υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικού επιθέματος συνολικής αξίας 145.175,72 ευρώ.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», κατόπιν έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, η υπόθεση άρχισε να διερευνάται έπειτα από διαβίβαση στοιχείων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με υψηλή χρέωση ιατρικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, προέκυψε ότι από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2015 οι συγκεκριμένες εταιρίες, εκμεταλλευόμενες το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά μήνα, ανάλογα με την πάθηση, υπερχρέωναν το σκεύασμα δίνοντάς του τιμή πολλαπλάσια (έως 92 φορές) αυτής που θα χρεωνόταν µε βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν και μεριμνούσαν η συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε ποσό ίσο (ή σχεδόν ίσο) με το ανώτατο όριο αποζημίωσης δαπάνης.

Σε βάρος των εκπροσώπων των παραπάνω εταιριών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.